BB кодови

 • [B], [I], [U], [S] - Задебелен, закосен, подвлечен и пречкртан текст

  Го прави означениот текст задебелен (bold), закосен (italic), подвлечен (underlined), или пречкртан (strike through).
  Пример:
  Ова е [B]задебелен[/B] text.
  Ова е [I]закосен[/I] текст.
  Ова е [U]потцртан[/U] текст.
  Ова е [S]пречкртан[/S] текст.
  Резултат:
  Ова е задебелен text.
  Ова е закосен текст.
  Ова е потцртан текст.
  Ова е пречкртан текст.
 • [COLOR=color], [FONT=name], [SIZE=size] - Боја, фонт и големина на текст

  Ги менува бојата, фонтот или големината на селектираниот текст.
  Пример:
  Ова е [COLOR=red]црвен[/COLOR] и [COLOR=#0000cc]син[/COLOR] текст.
  Ова е [FONT=Courier New]Courier New[/FONT] текст.
  Ова е [SIZE=1]мал[/SIZE] и [SIZE=7]голем[/SIZE] текст.
  Резултат:
  Ова е црвен и син текст.
  Ова е Courier New текст.
  Ова е мал и голем текст.
 • [URL], [EMAIL] - линк

  Креира линк со користење на означениот текст како цел.
  Пример:
  [URL]http://www.example.com[/URL]
  [EMAIL][email protected][/EMAIL]
  Резултат:
 • [URL=link], [EMAIL=address] - Линкување (напредно)

  Го поврзува означениот текст со посочената интернет страница или е-пошта.
  Пример:
  [URL=http://www.example.com]Води до example.com[/URL]
  [[email protected]]Прати ми е-пошта[/EMAIL]
  Резултат:
 • [USER=ID] - Линк до профил

  Обезбедува поврзување со кориснички профил. Ова генерално се прави автоматски кога се посочува корисник.
  Пример:
  [USER=1]Корисничко име[/USER]
  Резултат:
 • [IMG] - Слика

  Прикажете слика со користење на означениот текст како URL.
  Пример:
  [IMG]http://www.ibiz.mk/styles/default/xenforo/logo.png[/IMG]
  Резултат:
  logo.png
 • [MEDIA=site] - Вметнат медиумски фајл

  Вметнува медиумски фајл од одобрени сајтови во вашата порака. Се препорачува да го користите копчето за медиум во алатникот на уредувачот.
  Одобрени сајтови: Apple Music, Dailymotion, Facebook, Flickr, Giphy, Imgur, Instagram (Legacy), Liveleak, Metacafe, Pinterest, Reddit, SoundCloud, Spotify, Tumblr, Twitch, Twitter, Vimeo, YouTube
  Пример:
  [MEDIA=youtube]oHg5SJYRHA0[/MEDIA]
  Резултат:
  You Tube видеото ќе биде прикажано тука.
 • [LIST] - Листи

  Прикажува ненумерирана или нумерирана листа.
  Пример:
  [LIST]
  [*]Bullet 1
  [*]Bullet 2
  [/LIST]
  [LIST=1]
  [*]Entry 1
  [*]Entry 2
  [/LIST]
  Резултат:
  • Bullet 1
  • Bullet 2
  1. Entry 1
  2. Entry 2
 • [LEFT], [CENTER], [RIGHT] - Позиционираност на текст

  Ја менува позиционираноста на избраниот текст.
  Пример:
  [LEFT]Лево позициониран[/LEFT]
  [CENTER]Централно позициониран[/CENTER]
  [RIGHT]Десно позициониран[/RIGHT]
  Резултат:
  Лево позициониран​
  Централно позициониран​
  Десно позициониран​
 • [QUOTE] - Цитиран текст

  Прикажува текст кој е цитиран од друг извор. Можете да го додадете името на изворот.
  Пример:
  [QUOTE]Цитиран текст[/QUOTE]
  [QUOTE=Некојси]Нешто што рекле[/QUOTE]
  Резултат:
  Некојси напиша:
 • [SPOILER] - Текст што може да содржи информации што не сакате да ги дознаете

  Крие текст кој може да содржи информација што не сакате да ја дознаете, па мора да се кликне за да стане видлив.
  Пример:
  [SPOILER]Едноставна информација што не сакате да ја дознаете[/SPOILER]
  [SPOILER=Наслов на спојлерот]Информација што не сакате да ја дознаете со наслов[/SPOILER]
  Резултат:
  Едноставна информација што не сакате да ја дознаете
  Информација што не сакате да ја дознаете со наслов
 • [ISPOILER] - Внатрешен текст што содржи спојлери

  Ви овозможува да прикажете текст внатрешно, меѓу нормалната содржина, што го крие текстот што може да содржи спојлери и мора да се кликне за да се види.
  Пример:
  Треба да кликнете на следниот [ISPOILER]збор[/ISPOILER] за да ја видите содржината.
  Резултат:
  Треба да кликнете на следниот збор за да ја видите содржината.
 • [CODE], [PHP], [HTML] - Приказ на програмски код

  Прикажува текст на еден од неколкуте програмски јазици, прикажувајќи ја синтаксата доколку е возможно.
  Пример:
  [CODE]Генерален
  код[/CODE]
  [PHP]echo $hello . 'world';[/PHP]
  Резултат:
  Код:
  Генерален
  код
  PHP:
  echo $hello . 'world';
 • [ICODE] - Прикажување внатрешен програмерски код

  Ви овозможува да прикажете код внатрешно, меѓу нормалната содржина на мислењето. Синтаксата нема да биде истакната.
  Пример:
  Блоковите внатрешен код [ICODE]се згоден начин[/ICODE] да се прикаже код во реченица.
  Резултат:
  Блоковите внатрешен код се згоден начин да се прикаже код во реченица.
 • [INDENT] - Вовлекување на текст

  Го вовлекува означениот текст. Ова може да се вгнезди и за поголеми вовлекувања.
  Пример:
  Обичен текст
  [INDENT]Вовлечен текст
  [INDENT]Повеќе вовлечен[/INDENT]
  [/INDENT]
  Резултат:
  Обичен текст
  Вовлечен текст
  Повеќе вовлечен​
 • [TABLE] - Табели

  Специјално означување за прикажување табели во вашата содржина.
  Пример:
  [TABLE]
  [TR]
  [TH]Заглавје 1[/TH]
  [TH]Заглавје 2[/TH]
  [/TR]
  [TR]
  [TD]Содржина 1[/TD]
  [TD]Содржина 2[/TD]
  [/TR]
  [/TABLE]
  Резултат:
  Заглавје 1Заглавје 2
  Содржина 1Содржина 2
 • [HEADING=level] - Headings levels 1 to 3

  Marks text as a structured heading to facilitate machine readability.
  Пример:
  [HEADING=1]Major heading[/HEADING]
  This text comes under a major heading, used to separate the primary sections of an article.

  [HEADING=2]Minor heading[/HEADING]
  When you need to subdivide the primary sections of an article, use a level 2 minor heading.

  [HEADING=3]Subheading[/HEADING]
  If you require additional subdivision, you may drop to level 3.
  Резултат:

  Major heading​

  This text comes under a major heading, used to separate the primary sections of an article.

  Minor heading​

  When you need to subdivide the primary sections of an article, use a level 2 minor heading.

  Subheading​

  If you require additional subdivision, you may drop to level 3.
 • [PLAIN] - Обичен текст

  Оневозможува превод на BB кодови во означениот текст.
  Пример:
  [PLAIN]Ова не е [B]задебелен[/B] текст.[/PLAIN]
  Резултат:
  Ова не е [B]задебелен[/B] текст.
 • [ATTACH] - Внес на атачмент

  Внесува атачмент на наведената позиција. Доколку атачментот е слика, ќе биде внесен thumbnail или целосната верзија. Тоа ќе биде направено преку клик на соодветното копче.
  Пример:
  Мала слика: [ATTACH]123[/ATTACH]
  Целосна големина: [ATTACH=full]123[/ATTACH]
  Резултат:
  Содржината на прикачената датотека ќе биде прикажана тука.
На врв Дно